Bolile reumatice [reumatismul] 2z8bv9c
Bolile reumatice [reumatismul] 2z8bv9c

Distribuiţi|

Bolile reumatice [reumatismul]

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos
AutorMesaj
Victor
Bolile reumatice [reumatismul] Icon_user_offline
Fondatori
Victor


Rank: Fondatori
Sex : masculin
Mesaje : 1035
Puncte : 2568
Like : 8
Varsta : 28
Localizare : Drochia
Joburi : cs,fotbal
Stare de spirit : buna
Bolile reumatice [reumatismul] Empty
MesajSubiect: Bolile reumatice [reumatismul] Bolile reumatice [reumatismul] Icon_minitimeLun Oct 29, 2012 7:32 pm

Reumatismul nu se refera la o singura afectiune - exista peste 100 de afectiuni care se regasesc sub termenul de reumatism. Adesea, oamenii asociaza reumatismul cu artritele sau febra reumatica (complicatie a streptococului de grup A) care pot afecta functia inimii.

Reumatismul sau bolile reumatice sunt boli inflamatorii cronice si dureroase, care afecteaza oasele, articulatiile, muschii, tendoanele si ligamentele. De asemenea, reumatismul poate afecta si organele interne, inclusiv inima, rinichii, plamanii sau pielea. Umflarea, roseata, rigiditatea, caldura si durerea sunt simptome de inflamatie specifice bolilor reumatice.

Bolile reumatice au fost clasificate in functie de localizare si de caracteristicile simptomelor:
• reumatism localizat (bursita)
• reumatism regional (tulburarile articulatiei temporo-mandibulare)
• reumatism generalizat (fibromialgia)
• reumatism psihogen (durerile musculare si articulare care sunt in contradictie cu starea fiziologica reala a unei persoane, determinate de tulburari psihice sau psihopatii).


Forme de reumatism

Afectiuni asociate termenului general de reumatism sau boli reumatice sunt: artrita reumatoida, osteoartrita, lupus eritematos sistemic, fibromialgia si tendinita.

Bolile autoimune caracterizate prin prezenta durerii au fost considerate forme de reumatism, de exemplu, lupusul, era considerat o forma de reumatism. Potrivit studiilor asupra mecanismelor de actiune a bolile reumatice, acestea nu se refera in mod explicit la disfunctia unor articulatii, ci la modul in care sistemul imunitar afecteaza articulatiile, muschii si organele.

O alta forma de reumatism este reumatismul nearticular, care afecteaza tesuturile moi, provocand durere in tot corpul. Dina ceasta categorie fac parte: tendinita si fibromialgia. De asemenea, aceasta forma de reumatism poate fi localizata in zone specifice ale organismului. Bursita este o forma nearticulara de reumatism care afecteaza si inflameaza bursa (un saculet special cu fluid care protejeaza partile mobile ale articulatiilor si muschii care se suprapun). Alte forme de reumatism nearticular pot fi cauzate de miscarea repetitiva. Sindromul de tunel carpian este considerat un astfel de tip de afectiune, care adesea este cauzat de adoptarea unei pozitii incorecte la birou. Un alt reumatism nearticular este sindromul articulatiei temporo-mandibulare (ATM) care afecteaza numai articulatiile mandibulei.


Semne si simptome

Semnele si simptomele bolilor reumatice includ:
- febra;
- inflamatie;
- durere;
- rigiditate musculara.


Cauze

Factori care favorizeaza aparitia afectiunilor reumatice:
- prezenta in sange a unor toxine din cauza functionarii necorespunzatoare a metabolismului, digestiei sau excretiei;
- ereditatea;
- infectii la nivelul dintilor, amigdalelor si a veziculei biliare;
- expunerea la frig sau umiditate.


Efectele sarcinii asupra bolilor reumatice

Efectele sarcinii asupra bolilor reumatice variaza in functie de tipul bolii.
Artrita reumatoida si lupusul eritematos sistemic sunt boli ale caror simptome vor fi modificate de sarcina. De exemplu, simptomele artritei reumatoide se vor ameliora aproape in totalitate la pacientele insarcinate, din aceste motiv medicatia se va reuduce.
Alte boli, cum ar fi sclerodermia (in absenta hipertensiunii sau fibrozei pulmonare), polimiozita, dermatomiozita si vasculita nu par a fi in mod special influentate de sarcina. Cu toate acestea, este recomandabila aparitia unei sarcini doar cand aceste boli sunt tinute sub control.


Diagnostic

Diagnosticarea acestor afectiune se bazeaza in primul rand pe manifestarile simptomatice, examen fizic si istoric medical. Medicul specialist reumatolog poate solicita realizarea unor radiografii sau teste de sange pentru a determina cu exactitate tipul afectiunii reumatice.
Tratament
Sus

Tratamentul bolilor reumatice include medicatie pentru ameliorarea simptomelor si pentru mentinerea bolii sub control. Alte strategii de tratament includ:
- exercitii fizice realizate in mod constant;
- dieta echilibrata;
- diminuarea stresului;
- odihna.

In colaborarea cu medicul reumatolog pot fi gasite cele mai bune optiuni terapeutice pentru boala reumatica de care suferiti!

Produse recomandate:
Curcumin 95 - 92,57 RON
Antiinflamator, reduce durerile, creste mobilitatea n reumatism articular, osteoartrita, entorse, lombalgii, sarcoidoza.
Superdigestaway Protein Maximizer - 85,42 RON
Antiinflamator, recomandat pentru contuzii, fracturi, entorse, rupturi de ligamente, bursita, hematoame, tendinita, artrita reumatoida, artroze, reumatism
Purasana Coacaz-negru Bio - 69,90 RON
Efect benefic asupra articulatiilor - Diminueaza procesele inflamatorii generale si pe cele asociate afectiunilor reumatismale.
Maxi Life Locomoflex - 36,47 RON
Antiinflamator puternic care actioneaza direct asupra inflamatiei (cauza directa a durerii). Se foloseste cu succes in cazul bolilor reumatismale inflamatorii, a artrozelor.


Spondilita anchilozanta

Spondilita anchilozanta este o boala cronica inflamatorie care provoaca durere si inflamarea articulatiilor dintre vertebrele coloanei vertebrale si a celor dintre coloana vertebrala si pelvis (articulatiile sacroiliace). Boala poate declansa durere si tumefactie si in alte parti ale corpului. Tratamentul consta in administrarea medicatiei simptomatice pentru prevenirea complicatiilor si deformarilor fizice.


Fibromialgia

Fibromialgia este o afectiune cronica caracterizeaza prin dureri musculare, durere generalizata, tulburari de somn, oboseala extrema, depresie, anxietate si dureri locale (muschi si punctele sensibile).


Guta

Este o forma complexa de artrita caracterizata prin accese de durere, roseata si sensibilitate a articulatiilor, care de multe ori este localizate la baza degetului mare. Guta poate afecta pe oricine; insa, de regula, barbatii sunt mai predispusi la guta, iar femeile devin mai sensibile la aceasta afectiune dupa menopauza. O criza de guta implica o durere ascutita la nivelul degetului mare. Articulatia afectata este fierbinte, umflata si atat de senzibila incat chiar si o greutate minuscula pare de nesuportat. Din fericire, guta este tratabila si exista destule modalitati prin care sa se previna remisia.


Artrita infectioasa

Unele forme de artrita sunt cauzate de infectii virale, iar altele de infectii bacteriene. De exemplu, boala Lyme, cauzata de muscatura unei capuse care transporta bacterii specifice, provoaca inflamatii, durere si rigiditatea articulatiilor. Alte tipuri includ artrita cu parvovirus si artrita gonococica. Identificarea precoce a acestor infectii impune tratamentul cu antibiotice pentru a se preveni afectarea grava a articulatiilor.


Artrita juvenila idiopatica

Cunoscuta si sub denumirea de poliartrita reumatoida juvenila, este cel mai frecvent tip de artrita la copii sub varsta de 16 ani. Artrita reumatoida juvenila provoaca dureri persistente, tumefiere si rigiditate. Unii copii pot avea simptome doar pentru cateva luni, dar in cazul altora afectiunea se poate manifesta toata viata. Exista mai multe forme de artrita reumatoida juvenila, clasificandu-se in functie de numarul articulatiilor afectate, semne si simptome si rezultatele analizelor de sange.
Unele tipuri de artrita reumatoida juvenila pot determina complicatii grave, cum ar fi tulburari de crestere si inflamatii la nivelul ochilor. Tratamentul acestui tip de artrita se concentreaza pe controlul durerii, imbunatatirea functiei articulatiei afectate si prevenirea prevenirea deteriorarii acesteia.


Lupus eritematos sistemic

Este o boala cronica inflamatorie care se manifesta atunci cand sistemul imunitar al unei persoane ataca propriile tesuturi si organe. Inflamatia provocata de lupusul eritematos sistemic poate afecta mai multe sisteme, inclusiv articulatiile, pielea, rinichii, celulele sanguine, inima si plamanii. Exista patru tipuri de lupus:
- lupusul eritematos sistemic;
- lupusul eritematos discoid;
- lupusul eritematos indus de medicamente;
- lupusul neonatal.
Dintre aceste forme, lupusul eritematos sistemic este forma cea mai comuna si mai grava. Prin administrarea tratamentului corespunzator, majoritatea pacientilor pot duce o viata activa. Aproximativ 150.000 de oameni traiesc cu lupus, iar dintre acestia 90% sunt femei.


Osteoartrita

Osteoartrita sau osteoartroza este una dintre cele mai intalnite reumatisme degenerative, care apare atunci cand cartilajul articulatiilor este distrus. Pot fi afectate oricare dintre articulatiile corpului, dar cel mai frecvent afectate sunt: mainile, soldurile, genunchie, gatul si partea inferioara a spatelui.
Osteoartrita se agraveaza treptat si nu exista tratament pentru vindecarea bolii. Cu toate acestea, tratamentele pot ameliora durerea si ii pot ajuta pe cei in cauza sa ramana activi.


Polimialgia reumatica

Este o afectiune inflamatorie care cauzeaza dureri musculare si rigiditate, mai ales la nivelul gatului, umerilor, partii superioare a bratelor, soldurilor si coapselor. Aceasta boala reumatica semnaleaza deseori afectiuni intalnite la nivelul arterelor (arterita cu celule gigante) si poate determina dureri de cap, inflamatie, scadere in greutate si febra. Persoanele cu aceasta boala manifesta redoare matinala, dureri in partea inferioara a spatelui, gatului, soldului si umerilor. Simptomele apar destul de rapid si sunt cauzate de disfunctia tendoanelor, muschilor, ligamentelor si tesuturilor articulare.
Majoritatea persoanelor cu polimialgie reumatica au o varsta de peste 65 de ani, in rare cazuri boala manifestandu-se inainte de varsta de 50 de ani. Tratamentul cu corticosteroizi amelioreaza simptomele. Este necesara monitorizarea atenta a efectelor secundare grave. Afectiunea poate coexista cu un alt tip de boala inflamatorie, denumita aterita cu celule gigante care poate provoca dureri de cap, tulburari ale vederii, dureri de maxilar si alte simptome.


Artrita psoriazica

Afecteaza persoanele care au psoriazis - una dintre cele mai grave boli de piele. Desi boala reumatica apare ulterior celei cutanate pot exista cazuri in care ordinea este inversa. Durerile articulare, rigiditate, inflamatia sunt principalele simptome. Acestea pot afecta orice parte a corpului, inclusiv varful degetelor sau coloana vertebrala si pot varia de la relativ usoara pana la severa. In cazul ambelor afectiuni, perioadele de calmitate pot alterna cu perioadele de remisie. Nu exista solutii pentru tratarea artritei psoriazice, astfel incat se pune accentul pe controlul simptomelor si prevenirea deteriorarii articulatiilor. Fara tratament si exercitii fizice regulate, artrita psoriazica poate aduce persoana bolnava la incapacitate de locomotie.


Artrita reactiva

Cunoscuta si sub numele de sindromul Reiter, este declansata de o infectie care apare in: intestine, organe genitale, tract urinar. Articulatiile dureroase si umflate ale genunchilor, gleznelor, picioarelor, inflamatia ochilor, pielii, uretrei sunt principalele simptome. Desi este adesea numita si sindromul Reiter, aceasta a doua denumire se refera cu precadere la un subtip al artritei reactive care afecteaza in primul rand articulatiile, ochii si uretra. Boala apare la aproximativ 30 de persoane din 100.000. Pentru majoritatea oamenilor, semnele si simptomele de artrita reactiva apar si dispar.


Artita reumatoida

Este o boala inflamatorie cronica care afecteaza cele mai mici articulatii ale mainilor si picioarelor. Spre deosebire de manifestarile osteoartritei, in acest caz este afectata mucoasa articulatiilor. Rezultatul este inflamatia dureroasa a acestora care poate conduce in cele din urma la deformari si eroziuni osoase. Boala autoimuna, artrita reumatoida, apare atunci cand sistemul imunitar ataca tesuturile propriului corp, cauzand febra si oboseala. Afectiunea este de 2-3 ori mai frecventa la femei decat la barbati si se manifesta, in general intre varsta 40 si 60 de ani. Optiunile de tratament s-au extins foarte mult in ultimele decenii.


Sclerodermia

Cuprinde un grup de boli rare, progresive, cronice care implica intarirea si strangerea pielii si a tesutului conjunctiv. Sclerodermia sistemica afecteaza si organele interne cum ar fi inima, plamanii, rinichii si tractul digestiv. Oamenii de stiinta estimeaza ca aproximativ 250 de persoane dintr-un milion sufera de o anumita forma de sclerodermie. Aceasta se poate dezvolta intr-o familie, fara sa existe manifestari sau tendinte specifice ale bolii. Nu este considerata contagioasa dar poate contribui la scaderea respectului si increderii de sine.


Bursita

Este o afectiune dureroasa, care afecteaza bursa - un saculet mic, plin cu lichid, care actioneaza ca un tampon pentru oasele, tendoanele si muschii din zona articulatiilor. Bursita apare atunci cand o bursa se inflameaza. Frecevent, bursita apare in zona urmerilor, coatelor sau soldurilor, dar se poate manifesta si la genunchi, calcai si baza degetului mare. De regula, boala apare la nivelul articulatiilor care efectueaza miscari repetitive. Tratamentul presupune odihna articulatiilor afectate si protejarea lor de traume suplimentare. In majoritatea cazurilor, bursita dispare in decurs de cateva saptamani cu tratament adecvat, dar recurentele sunt predictibile.


Tendinita

Este o inflamatie sau iritare a unui tendon (fascicul fibros care ataseaza muschii la oase). Boala provoaca durere si sensibilitate. Desi poate sa se manifeste la orice tendon al corpului cel mai des sunt afectate cele din jurul umerilor, coatelor, incheieturilor si in zona calcaiului. Alte denumiri intalnite pentru tendinita sunt:
- cotul jucatorului de tenis;
- cotul jucatorului de golf;
- umarul pitcher;
- umarul inotatorului;
- genunchiul saritorului.
Daca tendinita este severa si se ajunge la ruptura de tendon este necesara interventia chirurgicala. Cu toate acestea, cele mai multe cauzuri pot fi tratate cu succes prin repaus si medicamente pentru reducerea durerii si inflamatiei.


Sindromul Sjogren

Este o boala inflamatorie, autoimuna, care poate fi sau nu insotita de alte boli autoimune (artrita reumatoida, lupus, etc.). Cauzele nu sunt cunoscute. Sindromul Sjogren apare frecvent in randul femeilor si se manifesta prin:
- sindromul ochiului uscat (glandele lacrimale nu functioneaza normal);
- senzatie de arsura si iritare a ochiului;
- xerostomie (glandele salivare nu functioneaza normal);
- carii dentare, boli ale gingiilor, afte;
- rigiditate si durere articulara (rar);
- boli ale organelor interne (rar).


Polimiozita

Este o boala a tesutului conjunctiv (miopatie inflamatorie caracterizata prin inflamatii musculare si slabiciune) care se manifesta prin slabiciunea muschilor scheletici care controleaza locomotia.
Polimiozita poate sa apara la orice varsta, dar afecteaza mai ales adultii intre 30 si 50 de ani. Este mai frecventa la populatia de culoare decat la cea caucaziana, femeile fiind mai predispuse decat barbatii. Boala se manifesta treptat, in cateva saptamani sau luni.


Febra reumatica

Este o boala inflamatorie care se poate dezvolta ca o complicatie a faringitei streptococice netratata sau tratata inadecvat. Streptococul, localizat la nivelul gatului, provoaca o infectie cu streptococ de grup A. Febra reumatica este frecvent intalnita la copii cu varsta de 5-15 ani, dar se poate dezvolta si la tineri si adulti (25-35 ani), si apare cu precadere in tarile aflate in curs de dezvoltare. Poate provoca leziuni permanente ale inimii (insuficienta cardiaca). Tratamentul are scopul de a reduce deteriorarea tesutului provocata de inflamatie, reducerea durerii si a altor simptome, precum si prevenirea recurentei febrei reumatice.


Capsulita adeziva

Intitulata si umarul inghetat, capsulita adeziva este o afectiune caracterizata prin rigiditate, limitarea miscarii si durere la nivelul umarului. Semnele si simptomele apar treptat, se agraveaza in timp si dispar dupa o perioada de maxim doi ani. Riscul de a dezvolta aceasta boala creste daca umarul a fost recent imobilizat intr-o anumita pozitie pe o perioada indelungata de timp. Tratamentul consta in exercitii de stretching, uneori injectarea de corticosteroizi si calmante. Pentru o categorie destul de restransa de persoane, interventia chirurgicala poate fi necesara pentru intinderea capsulei articulare contractate, fiind astfel recapatata mobilitatea (pentru mentinerea acesteia este necesara fizioterapia).


Sfaturi pentru a face fata bolilor reumatice

- Practicarea regulata de exercitii fizice usoare, cum ar fi mersul pe jos, inotul, ciclismul sau aerobic in apa;
- Intindeti-va constant articulatiile si muschii pentru a preveni rigiditatea;
- Incercati sa va descoperiti limitele pentru a nu solicita prea mult articulatiile;
- Aplicati comprese calde sau cu gheata zona afectata pentru calmarea temporara;
- Faceti bai fierbinti cu saruri speciale;
- In caz de supraponderabilitate sau obezitate, articulatiile si muschii sunt suprasolicitati de greutate (mai ales cele de la nivelul genunchilor sau a gleznelor). Din aceasta cauza se recomanda sa urmati un plan de alimentatie sanatoasa si scadere in greutate;
- Optati pentru scaunele cu apatare inalte, in defavoarea celor fara spatar;
- Incercati sa reduceti stresul si tensiunea prin practicarea de exercitii de respiratie profunda, gandire pozitiva, meditatie sau pur si simplu ascultati muzica pentru a va deconecta.


Terapii alternative

Exista o serie de terapii alternative sau complementare cu efecte considerabile pentru bolile reumatice. In timp ce tratamentul medicamentos are un rol important, utilizarea anumitor terapii complementare (acupunctura, meditatia, terapia cu apa calda si rece, etc.) pot contribui la ameliorarea, chiar si temporara, a durerii si mentinerea mobilitatii. In plus, unguentele topice sunt adesea folosite pentru diminuarea durerilor articulare.

Printre unguentele topice eficiente in tratarea durerilor articulare sunt cele care contin: camfor, mentol, ulei de eucalipt, capsaicina, salicilat de metil, etc. Medici specialisti din Colegiul American de Reumatologie, considera ca analgezicele topice cum ar fi salicilatul de metil sau capsaicina pot fi eficiente pentru ameliorarea durerii articulare sau ca adjuvante la alte tratamente.

Stimularea transcutanata nervoasa electica
Are rolul de a bloca semnalele dureroase prin impulsuri electrice. Aceasta terapie complementara stimuleaza tesutul muscular in scopul de a-l intari.

Acupunctura
Efectele acupuncturii asupra bolilor reumatice au fost demonstrate recent intr-un studiu, care a avut ca si tema de cercetare osteoartrita localizata la nivelul genunchilor. Acupunctura si acupresura sunt eficiente in controlul durerii cauzate de osteoartrita, exceptie facand artrita reumatoida. Au exista studii, potrivit carora chiar si aplicarea aleatorie a acelor de acupunctura contribuie la ameliorarea reumatismelor.

Terapia cald-rece (termoterapia)
Poate fi utilizata mai ales de catre pacientii care sufera de poliartrita reumatoida. Efectele acesteia sunt amplificate daca este combinata cu exercitii fizice. Totusi, ce este tolerat mai bine: frigul sau caldura? Adevarul este ca nu s-au demonstrat beneficiile unuia in defavoarea celuilalt. Deseori, doar preferinta, tradusa prin gradul de confort al pacientului, stabileste alegerea.

• Terapia prin caldura - crestere fluxul sanguin, creste toleranta la durere si flexibilitatea. Pentru aplicarea acestei terapii se utilizeaza: parafina, ultrasunetele, hidroterapia, caldura umeda.
• Terapia cu aplicatii reci (compresii, masaj cu gheata, scufundarea in apa rece, unguente, etc.) - reduce inflamatia si spasmele musculare.

Terapia de relaxare
Meditatia, incordarea progresiva si apoi relaxarea muschilor si exercitiile de respiratie pot relaxa muschii, calmand astfel durerea. Terapiile de relaxare sunt benefice si este esential ca bolnavul sa constientizeze ca la fel de importanta ca si tratarea bolii este diminuarea simptomelor pentru imbunatatirea calitatii vietii de zi cu zi.

Chiropractia
Un studiu recent a demonstrat ca tratamentul chiropractic, combinat cu terapia prin caldura, reduce durerile de spate ale persoanelor cu osteoartrita. Ingrijirea chiropractica face parte din strategia de tratament in cazul durerilor musculo-scheletale si afectiunilor coloanei vertebrale, nefiind indicata in artrita inflamatorie
Sus In jos
https://devilgamiing.forumgratuit.ro

Bolile reumatice [reumatismul]

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus

Subiecte similare

-
t Bolile de piele
t Bolile cardiovasculare
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
 :: ..:: General ::.. :: Sanatate-